L’attribut alt de cette image est vide, son nom de fichier est IMG_0559-1-1024x576.jpg.

Maak uw zwempak nat in Houyet! Het water is goed! U kan nu terug zwemmen in de Lesse in Houyet.

Vanaf 15 mei (tot 30 september) is zwemmen toegestaan op 4 plaatsen:

  • Membre (Semois)
  • Alle-sur-Semois (Semois
  • Vresse-sur-Semois (Semois)
  • Houyet (Lesse)

De kwaliteit van het water van de  Semois en de Lesse op deze plaatsen wordt als goed beschouwd. Het water wordt gedurende het hele seizoen regelmatig op kwaliteit gecontroleerd door de Overheidsdienst van Wallonië. 

Stephanie Dessy van Contrat Rivière: “De zone in Pont à Lesse is vanaf 15 mei nog niet open omdat de analyses niet goed zijn.”

Er wordt met verschillende dingen rekening gehouden om een ​​betere waterkwaliteit te garanderen: “Er is de afvalwaterzuiveringsinstallatie van Celles die in gebruik is genomen, waardoor het afvalwater uit dit dorp kan worden gezuiverd voordat het in het Lesse komt. Toegang tot vee is ook afgesloten voor rivieren. We informeren de DNF-agenten (natuur- en bosafdeling) en de eigenaar om een afsluiting te plaatsen. Hierdoor komen er minder uitwerpselen in het water. “

Catherine Latour, verantwoordelijke van de  zwemzones van het Waals gewest: « Rivieren zijn gevoeliger dan meren. De waterkwaliteit kan meer dan 10 meter verschillen. We moeten het heel rioolstelsel controleren dat op onze rivieren wordt geloosd. Op sommige plaatsen zijn er lozingen van onbehandeld water die de kwaliteit van het water in de rivieren beïnvloeden. »

Daar komt bij dat bij onweer de zuiveringsinstallaties overlopen. Als het regent, vermengt het regenwater zich met het afvalwater. Advies: vermijd zwemmen in de rivier na hevige regenval!

Kaart van de zwemzones

Website van Contrat Rivière