Eén van de mooiste dorpjes van Wallonië

Het is prachtig beplant met bloemen en wordt doorkruist door een beek. Het hart van het dorp herbergt stenen gebouwen van waaruit het een zekere charme uitstraalt. Ontdek de collegiale kerk Saint-Hadelin, een meesterwerk van romaanse kunst en een groot erfgoed in Wallonië. Op de hoogten van het dorp staat de Saint-Hadelin-hermitage, die een omweg waard is! Om toegang te krijgen, neemt u de staties van de kruisweg versierd met een artistieke interventie.

Een dorp met een historisch verleden

Andere curiosa zijn ook te ontdekken: de Grote Fontein, de Duitse “Panther” -tank, een souvenir van de Slag om de Ardennen. Twee kilometer verderop ligt het prachtige feodale kasteel van Vêves-Celles. Ten slotte vindt elk jaar, op 21 juli, de traditionele vlooienmarkt van de nationale feestdag plaats. Een geweldig familie-uitje en een niet te missen afspraak!

Gastronomische adressen

Dit prachtige dorp heeft ook de kans om verschillende kwaliteitsrestaurants te ontvangen, waardoor u de lokale gastronomie zult ontdekken. La Clochette, Le Fenil, Le Bistrot de l’Atelier salé, Le Val Joli, Le Saint-Hadelin of nog Auberge de la Lesse zijn allemaal goede adressen die uw smaakpapillen het hele jaar door zullen bekoren. Sommige bieden ook accommodatie aan.


Een interpretatiecircuit van 2 km, gebaseerd op specifieke bewegwijzering, vergemakkelijkt de ontdekking van de verschillende interessante elementen door bezoekers dankzij FR-NL-EN educatieve panelen.

Een ander circuit dat te voet of met de auto moet worden afgelegd, stelt bezoekers in staat de geschiedenis te ontdekken van de Slag van de Ardennen met Kerstmis ’44. Bord nummer 1 bevindt zich bij de panther tank op het kruispunt Dinant-Ciney.

Een deel van de plaatselijke folklore, “La Compagnie de la Terre de Celles“, bestaande uit 31 personen, vertegenwoordigt een voormalige gewapende militie uit de 17de eeuw, belast met de verdediging van de kerk, de kluis en het kasteel. Met fluiten en trommels begeleiden ze elk jaar de relikwieën van Sint Hadelinus, op de eerste zondag van februari en de laatste zondag van augustus.

Het vertrekbord voor het circuit bevindt zich op de parkeerplaats van de kerk van Celles.

Meer informatie

Jacques Lebrun

Rue Saint-Hadelin, 12
 5561 Celles

57.jacques.lebrun@gmail.com

beauxvillages.be