Welkom op het parcours van de wedloop van de Afdaling van de Lesse

Kayak of rennen ? De naam van deze mythische Afdaling van de Lesse hebben we te danken aan de stichters van dit wateravontuur dat generaties gelukkig heeft gemaakt en waarvan ze nog steeds genieten.

Al lopend langs merkwaardige oorden zoals de spoorweghalte van het kasteel d’Ardenne, de grotten van Furfooz, de Naaldrotsen van Chaleux, het kasteel van Walzin en de rots Bayard, kregen de leden van de ARCH club in 1981 het idee om een mooi natuurcircuit uit te stippelen.

Aangezien het succes van de eerste editie, was het vanaf 1982 noodzakelijk de smalle passages in het eerste deel van het parcours te vermijden en te kiezen voor het huidige parcours door de vallei te verlaten langs het beroemde steil pad van Clinchamps.

Daarentegen heeft de tijdelijke loopbrug die elk jaar door de gemeentewerkers in Walzin werd gebouwd, het twee keer begeven onder de woedende rivier. De wedloop omzeilde gedurende enkele jaren het domein van Walzin met toestemming van de eigenaars. Het project voor een definitieve structuur kwam uiteindelijk tot stand onder de volmacht van een minister hemzelf hardloper. De afdaling van de Lesse kon vervolgens haar oorspronkelijke route hervatten.

Het belang van hardlopers maar ook van wandelaars voor dit prachtige deel van de GR, heeft de plaatselijke autoriteiten en de club ertoe aangezet dit traject van 21 km permanent te maken door het te markeren.

Het Commissariaat van Toerisme van het Waalse Gewest steunde de oprichting om er een permanente wandeling voor lopers en wandelaars van te maken.

Wij wensen u veel plezier bij het ontdekken van deze natuur, deze rivier, zijn erfgoed en zijn uitzonderlijke oorden. Help ons ze te beschermen door de fauna en flora te respecteren.